remtec.fi

Tervetuloa online-kasinoamme

POKERNS HISTORIA

 

Det är omtvistat varifrån pokern verkligen härstammar. Det troliga är att den har utvecklats från ett flertal olika spel, och vi kan vara säkra på att pokerns anfäder har många år på nacken. Poker är ett spel omgärdas av en hel del mystik, och så gör även dess historia. Här kommer några teorier om hur spelet kom till.

En vanlig teori är att pokern utvecklats från ett kinesiskt spel som uppfanns ungefär år 1000 f. Kr. Det sägs att kejsare Mutsung spelade ett dominoliknande spel med sin fru på nyårsafton 969 f. Kr, vilket är den tidigaste källan för ett spel som har likheter med poker. En annan teori är att spelet härstammar från det persiska spelet ”As Nas”. Det spelades med 25 kort i 5 olika färger där korten hade en inbördes ranking. As Nas spelades fem deltagare och likt dagens poker byggde spelet på betningsrundor.

Den vanligaste teorin är att pokern vi ser idag har utvecklats från det franska spelet ”Poque” som var väldigt populärt under 1600- och 1700-talet. När fransmännen kom till USA och New Orleans tog de med sig sitt spel och det fick fäste i södra USA, där spelet sedan skulle komma att utvecklas till den moderna pokern. Det som dock ofta glöms bort är att ”poque” självklart inte kom fram ur tomma intet. Det grundades på ett spanskt spel som hette ”Primero” vilket hade stora likheter med dagens poker. Man blev i det spelet tilldelad tre kort och att kunna bluffa, och spela hårt med dåliga händer, var en nödvändig del för att bli en god primero-spelare, ett element som säkert känns igen.

Åter till de franska kolonialisterna i New Orleans. Spelet blev väldigt populärt och spred sig över kontinenten via ångbåtarna som trafikerade Mississippi- och Ohiofloderna. Pokern konkurrerade snabbt ut de andra spel som var populära under denna tid och olika modifikationer av spelet började framträda. I slutet av 1830-talet började man spela med en kortlek med 52 kort. Spel som mörk- och stötpoker växte fram under det amerikanska inbördeskriget och det var då den moderna pokern verkligen började ta form.

Det mest populära spelet är idag Texas Hold’em. Det skall ha uppfunnit i Robstown i Texas och sedan tagit sig till Dallas i mitten av tjugotalet. Det spred sig senare till Las Vegas med spelare som Doyle Brunson och Amarillio Slim. Nu, några årtionden senare, kan vi spela poker på nätet och se poker på teve. Att detta skulle bli utvecklingen tänkte nog inte den kinesiske kejsaren på när han spelade det pokerliknande spelet med sin fru för 3000 år sedan. Vad som blir nästa steg i pokerns utveckling får historien utvisa.

Nu fungerar inte poker riktigt på det sättet. Du får tyvärr bara se dina egna kort. Försök ändå sätta de du spelar mot på möjliga händer, studera hur de spelar och hur de hanterar en väldigt stark respektive svag hand. Allt det är värdefull information för ditt eget spel. Spelare som bemästrar detta till fullo kan ofta slänga bort starka händer då de anar att de är slagna, men även höja med dåliga händer då motståndaren visar tecken på svaghet. Vad motståndaren har är viktigare än vad du har!

Sammanfattningsvis: Hitta dina egna styrkor samt dina motståndares svagheter och utnyttja dessa till din fördel och oftast är nyckeln till en vinnande spelstil aggressivitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *